Lokaal nieuws donderdag 16 mei 2019

7 Voor- en nadelen van een greeploze keuken

Een tijdloze keuken is vaak stijlvol en modern uitgevoerd. Sommigen noemen het minimalistisch. Het komt er op neer dat de keuken een zo strak mogelijke uitstraling heeft. Wat dat inhoud? Onder meer dat de kasten greeploos zijn. We zetten de voor- en nadelen daarvan op een rij.

Voordelen van een greeploze keuken

-de fronten zijn vlak en dat is makkelijk schoonmaken
-een keuken zonder grepen oogt ruimtelijker
-kleine kinderen kunnen zich niet stoten, grepen steken altijd uit
-bij een kwaliteitskeuken zullen de deurtjes gemakkelijk te openen zijn

Nadelen van een greeploze keuken

-het openen van kastjes gaat vaak wat zwaarder
-er is een stukje techniek nodig om de kastjes goed te kunnen openen en sluiten. Dat maakt een greeploze keuken iets kostbaarder
-lijsten onder het werkblad bij een greeploze keuken nemen ruimte in. Daardoor is er minder kastruimte

Nu zijn er uiteraard veel modellen als het gaat om greeploos. Soms wordt er tussen de keukenkast en het aanrechtblad een gleuf gemaakt met een hol profiel. Deze gleuf kun je vastpakken om de keukenlade of -kast te openen. Bij deze greeplijsten wordt de lade of het deurtje iets lager gemonteerd dan het werkblad, waardoor je gemakkelijk met je hand het deurtje kan openen. Er zijn ook verticale greeplijsten, bijvoorbeeld voor het openen van een hoge kast of koel-vrieskast. Het zijn onzichtbare lijsten die het werk doen.

Genoeg ruimte

Eenvoudiger is het om afgeschuinde fronten toe te passen waardoor er geen metalen greeplijst nodig is. Je hebt dan genoeg ruimte om met je hand de deurtjes te openen. Je vingers raken bovendien vooral de achterkant van de front, waardoor vetvlekken nauwelijks voorkomen op het deurtje zelf.

Soms wordt er een zogenoemde druktechniek of soft-motion techniek op toegepast, zodat de deuren zachtjes sluiten. Met een rubberdop of langzaam sluitende scharnieren. Een ander systeem is het tip-on systeem. Je hoeft daarvoor slechts licht op de deur of lade te drukken die daarmee zachtjes opent.

Nauwelijks zichtbaar

Een andere mogelijkheid is wel een handvat toe te passen, maar deze in het front in te vrezen; het zogenoemde ingevreesd handvat. Omdat dat in dezelfde kleur en hetzelfde materiaal betreft als het kastje zelf, is het nauwelijks zichtbaar en toch heel gebruiksvriendelijk. Deurtjes kun je er gemakkelijk door openen. Eigenlijk zijn er dan wel grepen, maar op een andere manier toegepast. Noem het semi-greeploos.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Meppel.

Aanmelden